Diş dolgusu şüphesiz diş hekimliği alanında en yaygın uygulanan diş tedavisidir. Samsun diş dolgusu Çeşitli diş çürüklerini tedavi etmek veya önceden cansızlaşmış, kırılmış bir dişi restore etmek için yapılır .
Diş hekimi bakterileri yok ederek ve dokunun etkilenen kısmını çıkararak yerine diş dolgusu malzemesi yerleştirerek ilerler . Bu malzeme, dişin doğal ihtişamını geri kazandırır ve dişin eksik kısmının yerini alır. Diş dolgusu dişin durumunu eski haline getirmek için en sık yapılan işlemlerden biridir.
Samsun Diş Dolgusu Ne Zaman Yapılır?
Diş dolgusu, dişin çürük nedeniyle zarar gören kısmını doldurarak halen canlı olan pulpayı korumaya yarar.
Samsun Diş dolgusu yaptırmanın birkaç nedeni vardır:
- Diş çürüğü nedeniyle oluşan boşluğu giderir ve diş çürüklerini tedavi eder.
- Bakteri barındırabilecek diş çatlaklarını kapatır
- Diş ağrısını hafifletir
- Ağır hasar görmüş diş varlığında kök kanalının doldurulması için kullanılır
- Daha fazla karmaşık süreci önlemek için gereklidir.
Tedavi süresi çürüğün ciddiyetine ve derinliğine bağlı olarak değişir. Küçük çürükler 20 ile 60 dakika süren bir diş dolgusu operasyonu ile tedavi edilebilirken, daha ciddi vakalarda daha fazla süreye ihtiyaç duyulmaktadır.
Samsun Diş Dolgusu Nasıl Yapılır
Diş dolgusu, çürük oluşumuna neden olan bir sürecin kontrol ve tanısının ardından yapılır ve doktor, lezyonun boyutunu değerlendirmek için hasarlı dişin röntgenini isteyebilir. Lokal anestezi altında etkilenen bölge dikkatlice dezenfekte edildikten sonra diş dolgusu işlemi gerçekleşir.
Diş dolgusu malzemesi şunlar olabilir:
- Kompozit reçine : Biyouyumlu, toksik olmayan ve estetik açıdan hoş bir malzemedir. Rengi diş dokularıyla aynı olup hastanın dişlerine mükemmel uyum sağlar. Estetik açidan tercih edilen bir malzemedir.
- Seramik : Seramik dolgular, yıllar boyu leke tutmaz. Malzeme hastanın diş minesinin parlaklığını ve rengini yeniden üreterek dolguyu neredeyse görünmez hale getirir.
- Amalgam : Gümüş, kalay, bakır, paladyum, indiyum ve civadan oluşan, yakın zamana kadar diş hekimlerinin en çok kullandığı malzemeydi. Ama günümüzde estetik açıdan tercih edilen bir malzeme değildir. Çünkü zamanla çok hoş olmayan grimsi bir görünüm kazanır.
İşlem bittikten birkaç saat sonra hasta normal çiğneme fonksiyonlarına devam edebilir. Ancak diş hassas olabileceğinden dikkatli olmak ve şekerli içeceklerden veya aşırı sıcak veya soğuk içeceklerden kaçınmak önemlidir. Zamanla dolguların rengi solabilir, aşınabilir veya küçük sızıntılar oluşabilir. Bu nedenle diş hekiminde periyodik kontrollerin yapılması, anında müdahale edilmesi önemlidir. Diş sağlığını korumak için gerekirse diş dolgusu yeniden yapılmalıdır.
Amalgam Diş Dolgusu
Amalgam diş dolgusu yakın zamana kadar tercih edilirdi ama günümüzde artık o kadar tercih edilen bir seçenek değil. Amalgam diş dolgusu, estetik görünüm açısından hastalar tarafından kabul edilmediğinden (gri-siyah renkte olma eğilimi gösterdiğinden) kullanımı giderek azalmıştır .
Kompozit Diş Dolgusu
Günümüzde kompozit reçine adı verilen malzemelerle kompozit diş dolgusu yapılmaktadır .
Kompozit diş dolgusunun avantajları :
- Diş hekimi şekli vermek için reçineyi kalıpladığında, tedaviyi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu tüm zamana sahip olur;
- aslında malzeme bir UV lambasıyla aydınlatılana (daha doğrusu polimerize edilene) kadar sertleşmeyecektir;
- bu tip diş dolgu malzemesi bir yapıştırıcı kullanılarak dişe yapıştırılır;
- Bu sayede ilave diş dolguları da yani herhangi bir çürük giderilmeden, sadece dişin şeklinin değiştirilmesi amacıyla tamamlanabilmektedir .
Samsun Diş Dolgusu Acıtır Mı?
Diş çürüklerinin doldurulması diş hekimliği muayenehanesinde kesinlikle rutin bir tedavidir. Pek çok kişi diş dolgusu tedavisinin acıtıp acımadığını merak ediyor. İşlem sırasında lokal anestezi kullanıldığı için tedavi ağrısız bir şekilde gerçekleşiyor.
Bu operasyonun çok basit olması, herhangi bir ağrı veya rahatsızlık oluşturmaması, normalde süt veya süt dişleri olan çocuklarda da yapılması anlamına gelmektedir. Bunun amacı, çürük oluşması durumunda dişi sağlıklı tutmak ve çocuğun herhangi bir acı veya hassasiyet olmadan çiğnemesine olanak sağlamak ve daimi diş çıkana kadar dişi canlı ve yerinde tutmaktır.
Samsun Diş Dolgusu Bakımı
Elbette diş dolgusu tedavisinin mümkün olduğu kadar uzun süre dayanabilmesi için bakım yapılması gerekir. Ancak bunun için özel bir şeye gerek yoktur. Tek yapmanız gereken dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve yılda en az iki kez diş hekiminize kontrole gitmenizdir.
Ayrıca dolgu malzemesinin yoğunluk bakımından emayeden daha düşük olduğunu da unutmamalıyız. Bu, çeşitli pigmentleri emdiği anlamına gelir. Dolgu yerleştirildikten sonra üç gün boyunca parlak renkli meyveler, pancar ve benzeri yiyeceklerden kaçının. Dişlerinize iyi bakın!
Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği’nde Diş Dolgusu İçin Geç Kalmayın!
Diş dolgusuna ihtiyacınız varsa Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği aradığınız profesyonel çözümdür! Deneyimli diş hekimlerimiz ve modern ekipmanlarımızla sizin için en doğru tedaviyi planlayarak ağız sağlığınızın yanında hayat kalitenizi de arttırmayı hedefliyoruz. Sizde ağrı çekiyorsanız ve diş çürüklerinize veda etmek istiyorsanız Samsun Bilim Diş Kliniği’nde ilk randevunuzu oluşturabilirsiniz.