Ağız enfeksiyonları diş ve ağız sağlığı sorunlarının önde gelen nedenlerinden biridir. Ancak erken fark edilirse önlenebilir ve tedavi edilebilir.
Bu blog yazısında en yaygın ağız enfeksiyonları ve bunları tedavi etmek için neler yapmanız gerektiği hakkında bilgiler yer almaktadır.
Diş Çürükleri :
Diş çürükleri, insanların karşılaştığı en yaygın ağız enfeksiyonlarından biridir. Bunlar ağızdaki bakteriler, şekerli beslenme ve kötü ağız hijyeni gibi faktörlerin birleşiminden kaynaklanır.
Diş çürükleri , çiğneme sırasında ağrı ve etkilenen dişte görünür delikler veya çukurlar dahil olmak üzere bir dizi semptoma neden olabilir . Kendi başlarına bırakılırlarsa, sonunda enfeksiyon, apseler ve hatta diş kaybı gibi daha ciddi sorunlara dönüşebilirler .
Eğer çürük oluşursa, Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği’ndeki diş hekiminiz sizin için bir dolgu işlemi uygulayacak ve dişin çürümüş kısmını çıkararak dişin yapısını ve işlevini geri kazandıracaktır.
Diş Eti İltihabı :
Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının başlangıcıdır. Dişlerinizde uzun süre plak biriktiğinde, dişlerin etrafındaki diş eti dokusu iltihaplanır.
Diş eti hastalıklarının belirtileri daha sonraki aşamalara kadar fark edilmeyebilir. Bazı belirtiler şunları içerebilir: fırçalama sırasında diş eti kanaması, kötü nefes veya kötü tat, diş etlerinin çekilmesi, kırmızı şişmiş diş etleri veya dişler ve diş etleri arasında ceplerin oluşması.
İltihap tedavi edilmezse, diş etleriniz fırçalarken kanar. İyi haber şu ki, diş eti iltihabını tedavi edebilir ve semptomları daha da kötüleşmeden tersine çevirebilirsiniz.
Çok uzun süre beklemeyin, aksi takdirde periodontal hastalık adı verilen geri dönüşü olmayan bir diş eti hastalığı geliştirebilirsiniz.
Periodontal Hastalık:
Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde , diş kaybına ve diğer komplikasyonlara yol açabilen periodontitis adı verilen daha şiddetli bir diş eti hastalığına dönüşebilir.
Periodontal hastalık, dişlerinizi destekleyen dokuları ve kemikleri etkiler. Ağızda bakteri birikmesinden kaynaklanır ve bu da iltihaplanmaya, şişmiş ve kanayan diş etlerine, enfeksiyona, kötü nefese, diş etlerinin çekilmesine ve gevşek dişlere yol açabilir.
Kötü ağız hijyeni, sigara içme, genetik ve belirli tıbbi durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörler periodontal hastalık geliştirme riskinizi artırabilir. Periodontal hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, değerlendirme ve tedavi için randevu almak üzere mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi arayın.
Periodontal hastalığın tedavisi enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, plak ve tartar birikimini gidermek için ölçekleme (derin temizlik prosedürü) ve kök düzeltme önerilebilir. Daha ileri vakalarda, hasarlı dokuları ve kemikleri onarmak için cerrahi prosedürler gerekebilir.
Pamukçuk
Dişlerden uzaklaşarak, pamukçuk ağızda aşırı maya büyümesinden kaynaklanır. Bunu en sık bebeklerde ve yaşlı yetişkinlerde, ayrıca zayıf bağışıklık sistemine sahip veya belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde görürsünüz.
Pamukçuk, dil, yanaklar ve damak üzerinde beyaz lekeler ve etkilenen bölgelerde kızarıklık ve ağrı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Ayrıca yanma hissi veya yutma zorluğuna da neden olabilir. Enfeksiyon genellikle ağızdaki bakteri dengesizliğinden kaynaklanır ve bu da ilaçlar, bazı tıbbi durumlar ve kötü ağız hijyeni gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Pamukçuk tedavisi genellikle bir sağlık uzmanı tarafından reçete edilebilen antifungal ilaçları içerir. İlaçlara ek olarak dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak iyi bir ağız hijyenine sahip olmak pamukçuk ve diğer ağız enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Ağız Herpes’i
Ağız uçuğu, ağız ve dudakları etkileyen yaygın bir viral enfeksiyondur. Herpes simpleks virüsünden (HSV) kaynaklanır ve enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla bulaşabilir.
Ağız uçuğu, dudaklarda veya çevresinde küçük, sıvı dolu kabarcıklar olarak ortaya çıkar ve ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Kabarcıklar patlayabilir ve kabuk oluşturabilir ve iyileşmesi birkaç gün sürebilir. Bazı kişilerde ateş, şişmiş lenf düğümleri ve kas ağrıları gibi semptomlar da görülebilir.
Bunun için bir tedavi yöntemi olmasa da, antiviral ilaçlar salgınların şiddetini ve süresini azaltmak için işe yarayabilir. Reçetesiz satılan kremler ve merhemler de ağrı ve kaşıntı gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Oral herpesin yayılmasını önlemek için aktif salgınları olan kişilerle yakın temastan kaçınmalı ve ellerinizi sık sık yıkamak ve ağzınıza veya yüzünüze dokunmaktan kaçınmak gibi iyi hijyen uygulamaları yapmalısınız.
Ağız Yaraları
Ağız yaraları, diş etleri ve ağız dokularında oluşan küçük lezyonlardır. Baharatlı veya asitli yiyecekler yedikten sonra oluşan geçici ağız enfeksiyonlarıdır.
Bazen bağışıklık sistemi bozuklukları, stres ve hormonal dengesizlikler de aft oluşumuna neden olabilir.
Genellikle 10-14 gün sonra geçerler.
Kötü Nefes
Kötü nefes, halitozis olarak da bilinir, çok yaygın bir ağız sorunudur. Bu, kötü diş hijyeni ve sağlıksız bir yaşam tarzından kaynaklanır. Sarımsak, baharatlar, soda, tütün ve alkol gibi farklı yiyecek türleri de kötü nefese katkıda bulunabilir.
Uygunsuz diyet uygulayan ve daha az yiyen kişiler de kötü nefes kokusunun hedefidir. Bunun nedeni, vücut kimyasal reaksiyonlar yoluyla yağı parçaladığında nefesinize hoş olmayan bir koku verebilmesidir. Diyabet veya herhangi bir mide hastalığı da kötü nefes kokusuna neden olabilir. Bu, uygun diş hijyeni ile önlenebilir.
Kalıcı sorunlar için derhal diş hekiminize danışın. Kötü nefes, ağız kuruluğu veya periodontal hastalık gibi diğer diş sorunlarının işareti olabilir. Ağız gargarası kokuyu maskeler ancak altta yatan sorunları tedavi etmez.
Diş apsesi
Diş apsesi genellikle kök enfeksiyonu olarak bilinir. Enfeksiyon nedeniyle dişlerin kökünde bir irin cebi veya apse oluştuğunda; diş apsesine neden olur. Uygunsuz diş hijyeni ve şekerli beslenme kök enfeksiyonlarının yaygın nedenleridir. Çürüme, diş eti hastalıkları veya çatlak diş gibi sorunlardan kaynaklanan yaygın bir diş sorunudur.
Diş apsesinin belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Yanakta veya yüzde şişlik
- Diş hassasiyeti
- Enfekte dişle çiğneme yapıldığında kötü koku
- Çiğneme sırasında ağrı
Kanal tedavisi kök enfeksiyonlarını tedavi etmek için yapılır.
Ağız Enfeksiyonları Erken Belirtileri
Ağız enfeksiyonları erken fark edildiğinde, daha ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilir. Enfeksiyonları hızlı bir şekilde tespit etmenize ve ele almanıza yardımcı olmak için dikkat etmeniz gereken bazı işaretler şunlardır:
- Tekrarlayan Kötü Nefes : Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla bile geçmeyen kötü nefes, ağız enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Ağızda biriken bakteriler kötü kokuya neden olabilir ve kronik kötü nefes, tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.
- Kanayan veya Ağrıyan Diş Etleri : Kanayan veya dokunulduğunda ağrıyan diş etleri, diş eti hastalığı veya enfeksiyonunun bir işareti olabilir.
- Diş, Diş Eti veya Çene Ağrısı : Ağız, diş eti veya çenede herhangi bir ağrı göz ardı edilmemelidir. Bir enfeksiyon veya apse belirtisi olabilir. Ağrınızın nedenine bağlı olarak, enfeksiyona neden olan bakterilerle savaşmak için antibiyotik yazabilirler veya diş köklerindeki herhangi bir enfeksiyonu gidermek için kanal tedavisi uygulanabilir.
- Sıcak veya Soğuk Yiyeceklere Karşı Diş Hassasiyeti : Sıcak veya soğuk yiyecek veya içeceklere karşı diş hassasiyeti yaşıyorsanız, bu dişlerinizin enfekte olduğunun bir işareti olabilir.
- Diş Etlerinin Şişmesi: Diş, diş eti veya çene ağrısının aksine, şişlik iltihabın kesin bir işaretidir. Antibiyotikler işe yaramazsa, sorunu tedavi etmek için ameliyat önerilebilir.
- Gevşek Dişler: Gevşek dişler bir enfeksiyonun veya başka bir diş probleminin işareti olabilir. Bir enfeksiyon diş etlerinin zayıflamasına veya dişlerden çekilmesine neden olabilir. Bu da gevşemelerine yol açabilir.
- Ağız, Diş Eti veya Dudaklardaki Yaralar: Ağız, diş eti veya dudaklarda oluşan yaralar bir enfeksiyonun veya diğer ağız sağlığı sorunlarının belirtisi olabilir.
Ağız Enfeksiyonları İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli
Ağız enfeksiyonları olduğundan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora veya diş hekimine görünmeniz önemlidir. Tedaviyi geciktirmek, diş kaybı veya enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılması gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.
- Şiddetli, sürekli diş ağrısı veya diş etlerinizde ağrı
- Şişmiş, kırmızı veya kanayan diş etleri
- Diş etlerinizden veya dişlerinizden gelen irin veya akıntı
- Uygun ağız hijyeniyle geçmeyen kötü nefes
- Yutmada veya ağzınızı geniş açmada zorluk
- Ateş veya titreme
Ağız sağlığınız önemlidir; bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Atakum Bilim Diş Kliniği’nde diş hekimlerimiz hastalığın teşhisiyle birlikte en uygun tedaviyi sizler için planlayacaktır.
Ağız Enfeksiyonları Ciddi Bir Durum Mudur?
Ağız enfeksiyonları ciddi olabilir. Özellikle tedavi edilmezlerse, diş çürüğü veya diş eti hastalığı gibi daha ciddi sorunlara yol açabilirler. Önleyici tedbirler almak, kontroller için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek ve evde dişlerinize iyi bakmak, ağzınızı sağlıklı tutmak için önemli adımlardır.
Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği olarak en uygun tedavi yöntemleri ve modern ekipmanlarımız ile birlikte sağlığınızı önemseyerek hareket ediyoruz. Siz de düzenli kontroller ile bu tür hastalıkların önüne geçebilirsiniz. Ağız enfeksiyonları çoğu zaman önemsenmez. Dikkate alın ve daha ciddi sorunların yaşanmasını engelleyin. Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği’nden randevunuzu alarak sağlıklı bir yaşam için ilk adımınızı atın.