Diş implantı tedavisi, eksik dişi olan kişiler için doğal görünümlü popüler bir seçenektir. Fakat diş eti hastalığına sahip kişiler için genellikle implant tedavisine uygun olup olmadıkları büyük bir soru işaretidir.
Diş implantı yaptırmaya karar verdiyseniz diş etlerinizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Diş eti hastalıkları çoğu zaman diş implantlarının başarısının önünde büyük bir engeldir. Ancak doğru şartlar ve tedavilerle diş eti hastalığıyla mücadele eden kişiler, diş implantları için iyi birer aday olabilirler.
Diş Eti Hastalığı Nedir?
Diş eti hastalığı, dişlerinizi çevreleyen yumuşak diş eti dokusunda ve kemikte meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Dişlerinizde iltihaplanma ve diş eti enfeksiyonuna yol açabilen plak birikiminden kaynaklanır. Tedavi edilmediği zaman ciddi sorunları beraberinde getirir.
Diş Eti Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri:
Diş eti hastalığının en büyük nedeni, dişlerin üzerinde biriken plaklardır. Plakların oluşmasındaki en önemli etken ise yetersiz ağız hijyeni bakımıdır. Bu durum özellikle diş fırçalama sırasında kolayca kanayan kırmızı ve şiş diş etleriyle kendini göstermektedir. Bu hastalığa sebep olan diğer yaygın sebepler arasında sigara tüketimi, diyabet ve bazı ilaçlar yer almaktadır.
Diş Eti Hastalığı Diş İmplantı Tedavisini Nasıl Etkiler?
Tedavi edilmemiş veya ilerlemiş diş eti hastalığının varlığı, diş implantlarınızın stabilitesini ve ömrünü önemli ölçüde etkileyebilir.
Periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığı, diş etlerine zarar veren ve zamanla çene kemiği yapısını bozabilen bir enfeksiyondur. Bu durum başarılı bir implant prosedürü için gereken desteği tehlikeye atabilir. Diş eti hastalığının ileri düzeyde ilerleyerek ciddi kemik kaybına yol açtığı durumlarda diş implantlarının yerleştirilmesi zorlaşır. Bunun sebebi ise diş implantlarının yerleşiminde çene kemiği desteğinin büyük önem taşımasıdır.
Diş implantlarının kemikle bütünleşme süreci, implantın ömrünün uzun olması için oldukça önemlidir. Doğru bir bakım ile diş implantınız uzun yıllar dayanabilir. Güçlü bir kemik temeli olmadığında implant başarısızlığı riski artar.
Diş İmplantı Yaptırmadan Önce Diş Eti Hastalığının Tedavisi
Diş eti hastalığınız varsa ve diş implantı yaptırmak istiyorsanız ne yapabilirsiniz?
- Diş eti hastalığınızı kontrol altına almalısınız: Diş hekiminizin önerdiği tedavi planını uygulamalısınız. Dişlerinizdeki plak oluşumu sebebiyle detaylı bir diş taşı temizliği yaptırmanız gerekebilir. Enfeksiyonun durumuna bağlı olarak antibiyotik kullanmanız gerekebilir. İleriki vakalarda hastalıklı dokuyu çıkarmak için dişeti ameliyatı olmanız gerekebilir.
- Çene kemiği incelemesi oldukça önemlidir: Diş hekiminiz çene kemiğinizin durumu hakkında detaylı bir inceleme yapacaktır. İmplantı destekleyecek kadar sağlıklı olması tedavinin başarısı için çok önemlidir.
Diş İmplantı Yaptırdıktan Sonra Diş Etlerinizin Sağlığını Korumak Oldukça Önemlidir
Diş implantlarının uzun yıllar dayanabilmesi için, ağız hijyeni rutinlerine oldukça dikkat etmeniz gerekir. Diş implantı ameliyatının başarısı büyük ölçüde diş etlerinizin implantasyon öncesi sağlığına ve bunu ameliyat sonrasında da sürdürmesine bağlıdır.
Günlük ağız hijyeni: Diş etlerinizin ve dişlerinizin etrafında biriken plakları gidermek için günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın.
Düzenli kontroller: Diş implantı yapıldıktan sonra diş eti çekilmesi veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa, düzenli kontroller sayesinde erken teşhis ile tedaviye olanak sağlanır.
Sağlıklı beslenme: C ve D vitaminleri açısından zengin dengeli bir beslenme, vücudunuzun enfeksiyonlarla mücadele etme ve diş etlerini sağlıklı tutma yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabilir.
Düzenli bir bakım ile diş implantları, uzun yıllar boyunca hayalinizdeki gülümsemelere sahip olmanızı sağlayabilir.
Sağlıklı Gülümsemelere Kavuşmak İçin İlk Adımı Atın
Diş implantı yaptırmayı istiyorsunuz fakat diş eti sağlığınızın buna engel olduğunu mu düşünüyorsunuz? Diş eti hastalığına sahip olsanız bile doğru bir tedaviyle diş implantı yaptırmanız mümkün. Diş implantlarının uzun ömürlü olması çene yapınızın ve diş etlerinizin sağlıklı olmasına bağlıdır. Doğru bir değerlendirme ve tedavi planı ile ağzınızı diş implantı için uygun bir hale getirebilirsiniz.
Samsun Atakum’da bulunan Bilim Diş Kliniğimiz ’deki deneyimli diş hekimlerimizle ilk muayeneden diş implantı sonrası bakıma kadar bu sürecin her aşamasında sizlerle birlikteyiz. Doğru bir planlama ve tedavi yöntemleriyle öncelikle diş eti hastalığınızı geride bırakmanıza sonrasında da sağlıklı gülüşlere kavuşmanıza yardımcı oluyoruz. Diş eti hastalıklarınızın sizi hayalinizdeki gülümsemelerden uzaklaştırmasına izin vermeyin. Siz ilk adımı atın. Biz Bilim Diş Kliniği olarak yanınızdayız.