Diş Sağlığı ve Estetik Diş Polikliniği

Artan Diş Hassasiyeti – Nedenleri Ve Tedavisi

Artan Diş Hassasiyeti - Samsun Bilim Diş Kliniği

 Artan diş hassasiyeti günümüzde en yaygın karşılaşılan sorunlardan biridir. Ağrı kalıcı olmamakla birlikte aniden ortaya çıkar. Çoğu insanın karşılaştığı bir durumdur.  Ancak artan diş hassasiyeti erken müdahale ile tedavi edilebilir ve düzenli kontrollerle önlenebilir.

Bu blog yazısında artan diş hassasiyeti yaşadığınız durumlarda süreci nasıl yönetebileceğinizden, bu hassasiyetin nedenlerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Diş Hassasiyeti Belirtileri

Artan diş hassasiyeti çoğunlukla sıcak veya soğuk gıdalar tüketildiğinde ortaya çıkar.  Ancak daha ciddi vakalarda diş havaya maruz kaldığında bile diş hassasiyeti yaşanabilir.

Diş hassasiyeti oluşumunun gözlendiği bir diğer durum ise gıdaların tüketildiği zamandır. Dişlere uygulanan baskı diş ağrısına sebep olabilir. Baskıya karşı hassas olan dişler, düzgün bir yemek yemeyi çok zorlaştırır.

Diş Hassasiyetinin yaşandığı bir diğer durum ise  soğuk havayı solurken ki ağrıdır. Gerçekleştiğinde insanları gerçekten hazırlıksız yakalar.

Dişler şekere karşı da hassaslaşabilir. Dişler şekere karşı hassas olduğunda, tatlı yiyecekleri yemek acı vericidir.

Diş hassasiyeti birçok soruna yol açarak günlük rutininizi etkiler. Bu durum rahatsızlığa neden olur ve bir diş hekimine gitmenizi gerektirir.

 

Artan Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Artan diş hassasiyetinin temel nedenlerinden biri dişin iç dokularını sıcaklık değişiklikleri de dahil olmak üzere dış etkenlerden koruyan diş minesinin zarar görmesidir. Dişin tabanı sinirlere giden mikroskobik tübülleri içerir ve diş minesi aşınırsa veya incelirse, sinir uçlarına erişim kolaylaşır. Böylece diş sıcak, soğuk, ekşi, tatlı gibi uyaranlara tepki vermeye başlar.

Sağlıklı dişlerde, mine tabakası diş etinizin üstündeki dişlerinizi korurken, sementum adı verilen bir tabaka diş eti çizgisinin altında diş köklerini korur. Mine ve sementumun altında dentin bulunur. Dentin, zayıflamış diş minesi veya açıkta kalan kökler olduğunda soğuk ve sıcağın dişin içindeki sinirlere ulaşmasını sağlayan küçük kanallardan oluşur. Bütün bunların sonucunda çok yaygın bir diş sorunu olan diş hassasiyeti oluşur.

Diş Hassasiyetinin Nedenleri

  • Dişlerinizi çok sert bir diş fırçasıyla fırçalamak diş hassasiyetine neden olabilir.
  • Periodontal hastalığın neden olduğu diş eti çekilmesi, dişin koruyucu minesi olmayan ve sıcaklık değişimlerine karşı çok hassas olan kökü açığa çıkar.
  • Bruksizm  yani Dişlerinizi gıcırdatma gibi kötü bir alışkanlığınız varsa, zamanla diş minesi aşınır ve bu da dentin açığa çıkmasına neden olur.
  • Sinir ve endokrin sistem hastalıkları da bazı durumlarda diş minesinin incelmesine yol açabilir.
  • Hormonal sorunlar, hamilelik ve menopoz bazen diş minesinin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Bakteriler tarafından üretilen asitler diş minesini tahrip eder ve dentin tabakasını açığa çıkarır. Bu da sıcak/soğuk gıdaları tüketirken ağrı hissetmenize neden olur. Diş çürüklerini temizlemek ve yeni bir dolgu yerleştirmek sizi diş hassasiyetine karşı koruyabilir.
  • Diş Dolguları sonsuza kadar dayanmaz ve zamanla  aşındıklarında veya kırıldıklarında hastalar genellikle artan diş hassasiyeti yaşarlar. Bu sorun, bir dolgunun yenisiyle değiştirilmesiyle kolayca tedavi edilebilir.
  • Çatlamış veya kırılmış bir diş,  diş hassasiyetine neden olabilir. Çatlamış dişler kolayca görülemez ve hatta röntgenlerde bile görünmeyebilir. Ancak, çatlamış bir dişin en yaygın belirtisi ısırırken keskin bir ağrıdır.
  • Fırçalama ve diş ipi kullanmanın temel amacı, gün içinde oluşan plağı temizlemektir. Aşırı plak birikimi diş minesinin aşınmasına neden olur ve dişleriniz mine korumasını kaybettiği için daha hassas hale gelir.
  • Kanal tedavisi, çekim, kuron veya dolgu yerleştirme gibi farklı diş prosedürlerinden sonra biraz diş hassasiyeti yaşayabilirsiniz. Bu normaldir ve genellikle prosedürden sonra birkaç gün sürer.

Aşırı Diş Hassasiyetinden Kaynaklanan Rahatsızlık Nasıl Önlenir?

  • Dişlerinizi fırçalarken yumuşak bir diş fırçası tercih etmelisiniz. Diş fırçalarken dişlerinize hassas davranmalısınız. Diş etlerinden kenarlara doğru dikey hareketlerle fırçalamaya çalışın çünkü dişlerinizi yatay olarak fırçalarsanız diş minesi daha hızlı aşınabilir.
  • Aşırı tatlı ve ekşi yiyecek tüketiminden kaçınmalısınız.
  • Ağız hijyenine dikkat etmelisiniz. Diş çürüğünü ve diş eti hastalıklarını zamanında tedavi etmeyi ve diş hekiminize aşırı diş hassasiyeti sorununu mutlaka anlatmayı unutmayın. Diş hekiminiz sizin için en doğru tedaviyi seçecektir.

Aşırı Diş Hassasiyetini Tedavi Etme Yöntemleri

  • Aşırı diş hassasiyetinin nedeni bruksizm ise diş hekiminizden geceleri diş gıcırdatmasını önlemek için özel bir ağız koruyucu seçmesini isteyebilirsiniz.
  • Uygun ağız hijyeni, diş hassasiyetini önlemenize yardımcı olan en etkili önleyici tedbirdir. En basit çözümlerden biri yumuşak kıllı bir diş fırçasına geçmektir. Hassas dişler için yapılmış aşındırıcı olmayan diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Diş beyazlatıcı diş macunları ve alkol içeren gargaralara dikkat edin, çünkü bunlar diş hassasiyetini artırabilecek kimyasallar içerir. Nötr florürlü gargaraları kullanabilirsiniz. Dişlerinizi günde en az iki kez nazikçe fırçalayın ve diş ipi kullanın. Dişlerinizi kısa dairesel hareketlerle 45 derecelik bir açıyla fırçalayın.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek diş hassasiyetini azaltacaktır. vitamin ve mineral açısından zengin besleyici yiyecekler tercih edebilirsiniz. Asitli ve şekerli yiyeceklerden kaçının. Her yemekten sonra ağzınızı fırçalayın veya en azından çalkalayın. Diş hassasiyeti devam ederse, sorunu değerlendirmek için diş hekiminizi ziyaret edin.
  • Seçilen tedavi türü diş hassasiyetinizin nedenine bağlı olarak şekillenir. Diş eti çekilmesi nedeniyle bazı diş eti dokularınızı kaybettiyseniz, cerrahi diş eti grefti yaptırmanız tavsiye edilir. Bazen aşırı hassasiyet durumunda, sorunu ortadan kaldırmak için kanal tedavisi gerekebilir.

Dişleriniz sıcağa karşı hassassa en sevdiğiniz sıcak yemeklerin tadını çıkarmanız zordur. Aynı şekilde, dişleriniz soğuğa karşı hassassa dondurma yemeniz veya soda içmeniz zorlaşır. Şekere karşı hassas olan dişler tatlıların ve lezzetli sütlü içeceklerin tadını çıkarmanızı zorlaştırır. Basınca karşı hassas olan dişler genel olarak yemek yemeyi zorlaştırır. Dişlerinizi fırçalamak da bir zorluk haline gelir.

Hassas dişler için en iyi tedaviyi diş hekiminiz planlayabilir. Hassas diş belirtileriniz varsa, diş hekimiyle bir randevu ayarlamanız daha iyidir.

Herkesin parlak, sağlıklı ve güzel bir gülümsemeyi hak ettiğini biliyorum. Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği’nde her hastanın benzersiz ihtiyaçlarına ve tercihlerine hitap eden kozmetik diş seçenekleri sunuyoruz. Son teknoloji ekipmanlarımız ve son derece deneyimli diş hekimlerimiz sizin için bir tedavi planı hazırlayacak ve olağanüstü sonuçlar elde etmek için süreçte size rehberlik edecektir. Hayallerinizdeki gülümsemeye kavuşmak için daha fazla beklemeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki formu doldurun, uzmanlarımız sizi arasın hemen randevunuzu oluşturalım.
Ön Muayene İçin Formu Doldurun
Chief Support Engineer