Diş Sağlığı ve Estetik Diş Polikliniği

Ağız Kokusu Ve Diş Sağlığı Arasındaki İlişki

Ağız Kokusu ve Diş Sağlığı- Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği

Ağız kokusu, halitozis olarak da bilinir. Diş sağlığınızı, özgüven seviyenizi ve genel sağlığınızı etkileyebilir. Kronik kötü nefes kalıcıdır ve ağzınızda veya vücudunuzda ciddi bir şeyin olduğunun işareti olabilir. Kötü nefesin teşhisi ve tedavisi sorunun nedenine bağlıdır.

Ağız kokusu, bir çok  ağız enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Ancak birçoğu tedavi edilebilir. Bu blog yazısında,  Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği olarak  ağız kokusu ile diş sağlığınız arasındaki bağlantı hakkında bilgiler vereceğiz.

Ağız Kokusu Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Ağız kokusu sıkıntınız olduğunu gösteren birçok küçük işaret olabilir. Konuşmaya başladığınızda insanların sizden uzaklaştığını fark ettiniz mi? İnsanların verdiği tepkiler aslında en büyük işaretlerdir.

Ağız kokusu yaşadığınızda, biraz kendinizi bilinçli hissetmeniz normal ve beklenen bir durumdur. Genellikle, sakız çiğneyerek veya dişlerinizi fırçalayarak kurtulabileceğiniz türden bir sorun değildir. Sorun bundan daha karmaşık olabilir. Hepimizin ağzında, özellikle dilin arkasında yaşayan milyonlarca bakteri vardır. Çoğu durumda ağız kokusu diş etlerinden ve dilden kaynaklanır. Ağız kokusu, ağızdaki bakterilerden, yiyecek parçacıklarının çürümesinden ve kötü ağız hijyeninden dolayı oluşur.

Ağız Kokusu Yaşamanıza Sebep Olan Bakterilerin Kaynağı

Ağız kokusu ve diş sağlığı genellikle bakterilerden kaynaklanır. Bu bakteriler ağzınıza çeşitli yollarla girebilir. Diyabet, mide-bağırsak rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, sinüs sorunları ve akciğer veya böbrek sorunları gibi sistemik sağlık sorunlarının sonucu olabilir.

Ayrıca diş eti (periodontal) hastalığının sonucu da olabilir. İyi bir ağız hijyeniniz yoksa, diş eti dokunuz iltihaplanabilir ve ek bakteri kaynağı olabilir.

Ağız Kokusu Neden Kaynaklanır

Ağız kokusu çok yaygın sorundur ve oluşumuna sebep olacak birçok faktör vardır. Dişlerden kaynaklı nedenler şöyledir:

  • Kötü ağız hijyeni: Düzensiz diş fırçalama ve diş ipi kullanımının olmaması, yiyeceklerin dişlerin arasında kalmasına ve diş çürüklerine yol açar. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları sebebiyle oluşan ağız enfeksiyonlarının başında ağız kokusu gelmektedir.
  • Diş protezleri: Diş protezleri gevşek olur mantar enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu durumda ciddi ağız kokusu yaşamanıza neden olur.

Ağız kokunuzun dişlerden kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız geç kalmadan Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği’nden randevu alarak diş hekimlerimizin müdahaleleri ile daha sağlıklı ve ferah bir nefese kavuşabilirsiz.

Ağız Kokusuna Sebep Olan Diğer Faktörler Şöyledir:

  • Diyabet, karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlıklar da kötü nefes kokusuna neden olabilir.
  • Tütün ürünleri sadece ağzınızı kurutmakla kalmaz, aynı zamanda kalıcı bir koku da bırakır. Sigara içmek nefesinizin kokmasına neden olmasının yanı sıra lekelenmeye ve tat kaybına neden olur ve diş etlerini tahriş eder. Sigara içen kişilerin diş eti hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir ve ağız kanseri, akciğer kanseri ve kalp hastalığı geliştirme riskleri daha yüksektir.
  • Kötü nefes bazı tıbbi sorunlardan da kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu (kserostomi), ağzınızın daha az tükürük ürettiği anlamına gelen bir durumdur. Bu, ağzınızda bakteri birikmesine neden olur ve bu da kötü nefese yol açar. Ağız kuruluğu, bazı ilaçlardan, tükürük bezi sorunlarından veya burnunuz yerine sürekli olarak ağzınızdan nefes almanızdan kaynaklanabilir. Yaşlı insanlar daha az tükürük üretebilir ve bu da daha fazla soruna neden olabilir.
  • Boğaz, burun veya akciğer enfeksiyonları; sinüzit; bronşit;  gibi rahatsızlıklarda ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız Kokusu Önlenebilir Mi?

Nefesinizin taze kalması için, diş eti rahatsızlıklarından kurtulmalı ve ağzınızı temiz ve taze tutmalısınız. Eğer nefesiniz kötü kokuyorsa geç kalmadan diş hekimine gitmelisiniz.

  • Dişlerinizi ve diş etlerinizi gece yatarken ve gün içinde en az bir kez florürlü bir diş macunu ile fırçalayın. Fırçalama ve diş ipi kullanımıyla plağın mekanik olarak çıkarılması, ağızdaki bakterileri azaltmanın en iyi yoludur.
  • Dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltın.
  • Dişlerinizin arasını günde en az bir kez diş ipi ile temizleyin.
  • Ağız gargarası kullanın – bazıları nefesinizin kötü kokmasına neden olan bakterileri öldürebilecek antibakteriyel maddeler içerir.
  • Sigarayı bırakın . Sadece daha iyi bir nefese sahip olmayacaksınız, aynı zamanda daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacaksınız.
  • Diş hekiminizi düzenli olarak, önerdikleri sıklıkta ziyaret edin.

Kalıcı Ağız Kokusundan Nasıl Kurtulursunuz

Ağız kokusunun pek çok farklı nedeni olabileceğinden, evde uyguladığınız iyi bir ağız hijyeni rutinine rağmen neden ağız kokusu sorunuyla karşılaştığınızı öğrenmek için Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği’ne gelerek bir diş hekimiyle görüşebilirsiniz.

Samsun Atakum Bilim Diş Kliniği’ndeki deneyimli diş hekimlerimiz size uzman diş bakımı sağlayacak ve sağlıklı, ağız kokusundan uzak bir gülümsemeye giden kişiselleştirilmiş bir yol tasarlayacaktır.

.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki formu doldurun, uzmanlarımız sizi arasın hemen randevunuzu oluşturalım.
Ön Muayene İçin Formu Doldurun
Chief Support Engineer